Shipgaz

Att hjälpa utsatta entreprenörer

Det har blivit lättare att starta eget. Många små och stora entreprenörer har lyckats över förväntan och inspirerat andra att försöka sig på det. Men ganska många har hamnat i skuldfällan, det har inte gått så bra som de önskat och nu sitter de där med en skuldsanering på halsen. Att komma tillbaka är inte så lätt som det verkar, i alla fall inte utan en viss hjälp.

Att vara entreprenör innebär att du är din egen herre. Du satsar på en ide’ och jobbar hårt för att förverkliga dina drömmar. Ofta har du en känsla för affärer och är villig att ge 100%. Det måste inte vara en unik affärsplan som gör dig till entreprenör. Men väldigt ofta handlar det om kreativitet och starka initiativ.

Vad som krävs för att bli entreprenör

Förutom att vara villig att jobba för det du tror på så gäller det att kunna organisera sig väl. En ide’ eller uppfinning kan vara hur bra som helst. Men om du inte kan förvandla den till en praktisk verksamhet så blir det ingenting av. Tyvärr är det ofta här som många riktigt bra entreprenörer faller. De klarar inte helt av det praktiska eller har inte det stöd som krävs för att lyckas.

Så gott som vem som helst har möjligheten att bli entreprenör. Några av de allra mest framgångsrika har varit kvinnor, andra kommer från helt skilda bakgrunder. Det är klart att det är lättare att lyckas i början om du redan har pengar. Men det går att hitta backning av andra som är villiga att investera. Med andra ord så kan i teorin alla bli entreprenörer. Sami Sulieman investerar i en ny bank för att hjälpa utsatta och entreprenörer.

Hjälp att komma igång

Förutom att hjälpa entreprenörer att komma igång så kan det alltså ibland vara läge för en räddning. Med en bank som satsar på just entreprenörer kan det vara möjligt för flera att komma på fötter igen. Ibland måste du börja ännu tidigare för att folk ska kunna ha en chans att lyckas. Vissa anser att om du kommer från en svår bakgrund så är loppet kört. Vissa förorter i de stora städerna räknas alltid upp som en grogrund för brottslighet och annat tråkigt.

Men flera av de som kommer från ett liknande ställe har lyckats väl här i livet. Nu jobbar de inte bara för sig själva utan också för att hjälpa andra. Du kan läsa mer om Sami Sulieman i nyheterna. Han är en entreprenör som aktivt jobbar för at andra ska kunna komma igång. Och hålla sig uppe även när det är svårt. Bland annat så föreläser han för ungdomar om vilka valmöjligheter de har. Hur de ska kunna använda dagens arbetsmarknad till sin fördel. Oavsett vem de är eller var de kommer ifrån.

Hur du lyckas som entreprenör

Det finns flera bra tips för hur kan göra karriär som entreprenör. Hur du lyckas med att nå fram dit du siktar. Det är inte alla som blir miljonärer eller ser sitt företag gå internationellt. Men alla har inte heller det som mål. De vill jobba med något de trivs med och självklart tjäna en del pengar. Just trivseln kan vara en av nycklarna till att lyckas. För om du satsar på något som du brinner för är det lättare att lägga ner tillräckligt med tid och energi för att du ska gå framåt.

Att fokusera på en eller ett fåtal saker kan ge större resultat än att hoppa mellan olika projekt. Välj ut det du tror har störst chans att lyckas och som du helst sysslar med. Lär dig vartefter du går framåt, men be gärna om hjälp också. En mentor eller rådgivare kan göra att du sparar många timmar eller kronor. Ingen kan allt, hur smart eller påhittig du än är. Genom att dra nytta av andras erfarenhet kan du undvika flera av de stora, och vanligtvis dyra, fallgroparna.

Pengar är en tillgång, en resurs som de flesta har i mindre utsträckning. I alla fall i början. Det tar lite tid innan du kan göra precis vad du vill. Till en början måste du vända på varje krona och se till att pengarna verkligen arbetar för verksamheten. Lägg utgifterna på ett minimum. Tanken är ju att du ganska snart ska se en vändning, men i början gäller det att vara försiktig. I denna artikel i Svenska dagbladet pratar Sami om digitala plånböcker.

Hjälp i när det som bäst behövs

Det är så gott som ingen som klarar sig helt själv på vägen till framgång. Till en början så behöver du kapital, men försök hålla det lågt. Många som startat upp med stora banklån befinner sig ganska snart i en stor knipa. För lånen måste betalas tillbaka oavsett om verksamheten tagit fart eller inte. Det är klart att det finns chans till sanering och även en ny start om du har tur. Men vanligtvis så är det bättre att inte hamna i den här situationen över huvud taget.

När du ser på framgångsrika företagare så är det inte ovanligt att de redan har misslyckats ett par gånger. Poängen är att inte ge upp. Att resa sig upp och gå vidare, även när det är svårt. Eftersom det handlar om att lära sig progressivt kan det alltså vara bra att börja lite smått. Vartefter du vet mer om hur affärsvärlden fungerar så kan du utöka och satsa mer.

Kommentera