Shipgaz

Att jobba som egenanställd

I dag är det mycket lätt att frilansa inom olika områden. Det är många som valt att jobba som egenanställd. Ibland för att det är bättre för dem, man kan ha en liten inkomst vid sidan av. Men ofta vill inte arbetsgivare anställa någon för kortare perioder eller tillfälliga gig.

MU271-vit ekonomiAtt jobba utan f-skatt har tidigare varit ett problem. Någon måste betala in skatter och arbetsgivaravgifter och detta kostar ofta mer än det är värt när man anställer personal för ett tillfälligt jobb. Men om man kan jobba som egenanställd kommer man runt problemet, och man har större chans att få jobbet. Eftersom arbeten inte växer på trän och många kämpar med sin ekonomi, kan detta vara en bra lösning för diverse personer.

Naturligtvis kan man inte bara gå och jobba utan f-skatt, istället går man genom ett faktureringsbolag. De använder sin f-skattsedel och skickar ut fakturan, men man kan ofta sätta sin logo på den. När man kommer överens med någon om att jobba som egenanställd måste man säga ifrån att man gör på detta viset. Sedan tar faktureringsbolaget hand om alla lagliga detaljer som avgifter och skatter. De bevakar fakturan och tar hand om inbetalningen. Och det är de som betalar ut pengarna till sin klient.

Genom att arbeta utan f-skatt har man många fler möjligheter för att tjäna pengar. Det är ganska vanligt att man har en hobby som man kan vända till inkomst. Att jobba som egenanställd behöver inte innebära att man startar eget. Detta kan vara bra för vissa, men ibland vill man bara jobba lite på sidan av. Ingen stor satsning för framtiden, bara möjligheten att ta några gig som musiker eller sälja de smycken och kläder som man skapar själv.

Andra väljer att börja jobba utan f-skatt som ett steg mot eget företag. Först vill man komma igång och se om man kan få klienter, kanske bygga upp en liten lista. Sedan tar man steget fullt ut och öppnar ett företag. I vissa situationer kan det vara svårt att få licens att öppna eget, till exempel om man har skulder och haft problem med kronofogden tidigare. Då kan denna lösning vara det bästa.

Det har alltså blivit mycket lättare att kunna använda sin fantasi för att skapa jobbtillfällen. Man behöver inte säga upp sig från sin fasta anställning för att komma igång, och det är också lättare att tjäna lite extra pengar.

Kommentera