Shipgaz

Bredband och telefoni för framtiden

Det är fascinerande när man tänker efter angående hur utvecklingen har gått framåt under de senaste åren. Inte minst när det gäller internet och hur vi hela tiden hittar nya användningsområden och sätt att utnyttja detta redskap på.

201-fiber-nätverkFör även om det är svårt att ”ta” på internet eftersom det är en ikon i datorn, mobilen eller surfplattan så är det ett viktigt verktyg i dag. Det finns otroligt många sätt att använda internet på. Många arbetsplatser har kunna effektiviseras med hjälp av internet liksom det har öppnat möjligheten att arbeta på olika platser runt om i världen. Kommunikation förenklas och förbättras på flera plan och frågan är vad som kommer härnäst.

Men det är så klart inte bara i arbetet som internet kommer till användning. Vi använder oss också av internet i vardagen hemma då vi sköter olika ärenden online. Det kan till exempel vara olika typer av banktjänster vi utnyttjar så att vi slipper gå till den fysiska banken stup i kvarten.

Internet ger oss också möjlighet att hålla kontakten med nära och kära oavsett var de befinner sig här i världen. Sedan kan vi lika snabbt boka första bästa flyg på nätet för att åka och besöka dem. Men detta är så klart bara ett fåtal av alla de saker vi kan använda internet till. För att inte tala om nöje! På nätet har vi tillgång till filmer, serier, videoklipp, musik, bilder, redigering av olika slag och mycket mer. Det är helt enkelt mer eller mindre omöjligt att inte hitta något att förströ sig med online.

Modern digital infrastruktur

Internets historia är intressant även om den inte kan göras särskilt lång ännu. Och utvecklingen har som sagt gått framåt med stormsteg under de senaste tio – femton åren. I dag finns det ett företag som heter Svensk Infrastruktur som förvaltar och sköter om den svenska digitala infrastrukturen till de svenska hemmen. De som arbetar hos Svensk Infrastruktur har mångårig erfarenhet inom området och de tar hand om allt från design till schaktningsarbeten och den fysiska installationen.

Numera erbjuder man en infrastruktur som baseras på något som kallas för fiberoptiska nätverk vilket i sin tur innebär att man får möjlighet att skicka informationen med ljusets hastighet – ytterst imponerande. Förutom denna stora fördel kan det även tilläggas att fiberoptiken håller länge samtidigt som den är miljövänlig och lätt att byta ut vid behov. Bland annat Åkersbergas fibernät är byggt av Svensk Infrastruktur.

Fiberkablar grävs ner i marken längs med gatorna och om du vill kan du anmäla ditt intresse via hemsidan eller genom att ringa. Då får du möjlighet att investera i en fiberuppkoppling i din bostad. Visserligen kostar det en del men med tanke på hur stor del internet är av vår vardag kan det vara värt det i de flesta hushåll inför framtiden.

Daglig användning

Du kan läsa mer om installationen av Svensk Infrastrukturs fiberbox här. För det är inte särskilt svårt och när det väl är på plats kommer du och de andra i hushållet att kunna njuta av snabbt internet utan att ni blir smått tokiga för att det går för långsamt. Internet är både nutiden och framtiden och det är ingen dum idé att vara beredd.

Men sedan kan det vara bra med lite vila från internet med allt vad det innehåller också. Det kan nämligen bli för mycket av det goda också. Ibland måste vi koppla ner för att inte bli alltför överväldigade. Fast det är alltid bra att få tillgång till internet då vi behöver det. Frågan är vad internet och dess framtid har att erbjuda oss. Med tanke på hur snabbt utvecklingen har gått fram tills nu kan det bli en spännande fortsättning då vi får se vad som komma skall. För det är nog få som hade trott att internet skulle bli så stort som det är i dag. Det kan vara intressant att spekulera i var det hela kommer att sluta. Och om det någonsin kommer att sluta någon gång!

 

Kommentera