Shipgaz

Det finns fortfarande få kvinnliga taxichaufförer

Till trots för kampen om ett jämlikt samhälle och lika villkor för både män och kvinnor så är det fortfarande flera yrken som anses vara manliga respektive kvinnliga. Taxichaufför är ett av dessa, mycket få kvinnor väljer denna yrkesgren. De som kör taxi upplever ibland att de blir retade av andra för att de valt ett maskulint yrke.

Car.Det är klart att många är helt okej med det faktum att en kvinna kör taxi. Ibland kan det ta en tid för de andra chaufförerna att vänja sig när det kommer en ny person i gruppen, men det gäller ju både för manliga och kvinnliga förare. När man väl lärt känna varandra så ser man mer på personlighet än kön.

Kvinnliga chaufförer måste bevisa sitt värde

Som i alla andra mansdominerade yrken så händer det ibland att kvinnor som kör taxi måste bevisa vem de är, att de faktiskt är mycket bra på att köra bil och att de kan sin sak. Men återigen så är detta samma situation som en man möter i ett kvinnoyrke, alla som är annorlunda verkar mottas med i alla fall en gnutta av misstänksamhet i början. Detta är bara något man får se till att överkomma. Det viktiga är ju att trivas med jobbet och kunna ge sitt allt till kunderna.

Många kunder däremot trivs med kvinnliga taxichaufförer. Det blir lite annorlunda diskussioner för de gamla tanterna när de reser med en tjej, och det kan vara skönt ibland. Faktum är att det de flesta verkligen vill ha är god service och en skön transport. De bryr sig egentligen inte om vem som kör bara chauffören är artig och hjälpsam. Och det kan både män och kvinnor vara. Läs mer på www.taxi020.se.

Vare sig man måste bevisa sitt värde eller inte så är det värt att hålla fast vid sitt jobb. Det är inte alla förunnat att hitta en inriktning som de trivs med, och det är verkligen inte lätt att gå till jobbet om man inte riktigt tycker om det. Därför ska man som kvinna inte låta lite fördomar eller dåliga skämt stoppa en från att jobba som taxichaufför. De allra flesta upplever heller ingenting, de accepteras och inkluderas i gruppen utan några problem.

Framtidens taxichaufförer

Att köra taxi har både sina för-och nackdelar, men är ett yrke som alla andra. Dagens Nyheter skriver här om hur det fortfarande finns få kvinnliga taxichaufförer. Vem vet hur det kommer att se ut om tio år, till exempel? Då kanske antal kvinnliga chaufförer har vuxit till sig, det kan vara en bransch som är långsam att bli jämnt fördelad. Ingen tror i alla fall att kvinnorna kommer att ta över och förvandla det till ett kvinnligt yrke. Det finns ingen risk för det med den takt som det går framåt för tillfället.

Men det är inte heller detta som är målet för de kvinnliga chaufförerna. Det handlar inte alls om ett korståg för att inta en manlig marknad eller bransch. Istället är poängen den att alla ska kunna jobba med det de trivs med, och vill syssla med. Det är inte alla kvinnor som vill köra taxi precis som många män väljer andra yrken. Kanske det skulle kunna bli fler om andelen tjejer som kör ökade. Många tycker inte om att vara pionjärer eller göra något ovanligt, de föredrar att följa efter när någon annan redan prövat på det. så det ska bli intressant att se hur många kvinnliga taxichaufförer det finns om tio år. De flesta tror inte att det kommer att bli så stor skillnad från idag, men det viktiga är att alla får göra som de vill.

 

Kommentera