Shipgaz

Detta är knivarna som är gjorda för att brukas

I så gott som alla kulturer har knivar en viktig plats. Dels har de använts för att överleva. Till jakt, fiske och för att försvara sitt folk. Men de har minst lika ofta varit vackert utformade och en källa till stolthet eller glädje. Idag finns det knivar precis överallt. Om inte annat så använder du dem för att laga mat. Men det är fortfarande vanligt att ha en kniv som verktyg, för de är så praktiska till många olika saker.

Förutom att knivar kan vara bra för att skära och hacka så är de också ett samlarobjekt. Riktigt fina eller gamla knivar och svärd kan säljas för stora summor pengar. För folk samlar på dem. Inte alltid bara för glädjen av att äga dem, utan för att kunna titta på dem varje dag. Det är en stor hobby som täcker flera delar av världen. Men du måste inte vara en fanatisk samlare för att uppskatta en snygg kniv. Det är något som de flesta är ense om, att en kniv kan vara både vacker och praktisk. 

Många fina knivar att välja mellan

Idag kan du hitta knivar av alla slag, framför allt om du letar på nätet. Allt från gamla hederliga moraknivar till riktiga vapen, som faktiskt används än idag på sina ställen. Det finns också flera tävlingsgrenar som involverar knivar, och då gäller det att välja en som är riktigt bra. Bland annat kan du tävla på tid, där deltagarna ska använda sina knivar till att ta sig igenom olika hinder. Här är det inte bara kniven som är viktig utan du måste kunna bruka den på rätt sätt. Välj därför en kniv som ligger bra i handen och som du kan trivas med. Mer info finns på https://www.lamnia.com/sv/sc/5/knivar/knivar-med-fast-blad?mid=5

En annan vanlig tävlingsgren är knivkastning. Många småpojkar har provat på det ute i skogen, men här handlar det om stora tävlingar. Återigen så är både kniven och tekniken viktig. En del ser det som ett matematiskt problem, där du ska beräkna vinklar och hastighet för att komma mitt i prick. Det är riktigt roligt både att delta och vara där som åskådare. Tekniken är helt fantastisk, och knivarna flyger i luften. Det finns flertalet bra knivar vid knivkastning

Vara försiktig med knivar

Nu kan ju också knivarna användas som vapen. Det är anledningen till att det finns ganska stränga lagar som reglerar var och hur du får använda din kniv. Vare sig du tycker det är jobbigt att allting ska finnas med i lagen eller inte så kan det vara ett skydd. Myndigheterna har rätt att kontrollera och konfiskera vid behov, vilket ibland är precis vad som behövs. Därför får knivar inte hamna i fel händer. Läs mer i den här artikeln i Sydöstran

Generellt sett så får du inte bära kniv på offentlig plats. Men det finns flera undantag så om du verkligen behöver ha med dig kniven så brukar det gå bra. De som inte är ute efter att skada andra vet också exakt hur de ska bruka sin kniv. Den är ett redskap, men kan också vara värdefull. Och framför allt så är knivar verkligen bra att ha. De passar till så många uppgifter och arbetsmoment att det är ganska otroligt. 

Knivar kan ha en djupare mening

I vissa tillfällen har knivar använts för att markera något. Det kan vara en åsikt eller uppfattning som delas av en klan eller familj. Både knivar och svärd har länge använts i vapensköldar, kanske för att visa att släkten är stark och kan försvara sig. Forntida byar och slott var ju tvungna att ta hand om sig själva, det fanns ingen polis eller annan neutral myndighet du kunde vända dig till. 

Denna vana att markera sin makt med knivar eller svärd finns kvar. Aftonbladet rapporterar i en artikel om hur en man lämnade knivar på japanske prinsens skolbänk. En del ser det som ett hot, vilket det mycket väl kan vara. Ingen ville skada prinsen, men de visade att om de vill kan de göra det. Här handlar det naturligtvis om politik eftersom prinsen precis skulle bli kronprins. Det är inte alltid så lätt att vara kunglig. 

Göra dina egna knivar

Det är ett fint gammalt hantverk, och har vuxit till sig de senaste åren. Allt fler väljer att lära sig hur man gör knivar. Antingen kan du göra allting själv, från att skära ut bladet till att forma slidan. Eller så kan du köpa färdiga knivblad och bara göra skaftet. Inte så bara, det tar cirka 60 timmar att göra en kniv. Men då är den riktigt fin. Norrköpings Tidningar skriver om knivar som är gjorda för att brukas. Många tycker det är roligt att ha ett lite speciellt skaft på sin kniv. Gärna dekorerat på ett unikt eller personligt sätt. 

 

Kommentera