Shipgaz

En annorlunda skola

Det finns många olika typer av skolor och utbildningar man kan välja mellan, särskilt efter gymnasietiden. Många väljer att gå lite mer specialiserade kurser på folkhögskolor eller kurscenter. Här får man lära sig mycket nytt, och uppleva en helt annorlunda värld.

MU50-provLunnevad Folkhögskola i Östergötland är en av de skolor som erbjuder något riktigt speciellt. Det är en gammal skola som funnits sedan 1868, och som ligger mycket vackert till. Men som de själva säger- man har inte fastnat i gamla hjulspår utan det hörs när man kommer fram till skolan. Här har man nämligen satsat på en estetisk profil. Man har kurser i dans, musik och konst. Det här är en skola som det svänger om.

Även inom de olika huvudinriktningarna på Lunnevad Folkhögskola i Östergötland kan man välja den gren som man tycker bäst om. Inom musik finns det möjlighet att gå djupare och välja folkmusik, klassisk eller jazzmusik. Naturligtvis betyder inte detta att man bara koncentrerar sig på sin egen stil. Grupparbeten mellan klasserna ger en väl avrundad utbildning. Man har olika sorters orkestrar och ensemblar som ger ytterligare möjlighet till stimulans och växt.

För de som studerar dans på Lunnevad Folkhögskola i Östergötland har man ett brett utbud. Minst två timmar i veckan ägnas åt var och en av de större dansgrenarna. Dessa inkluderar balett, jazzdans, modern och nutida dans, samt streetdans. Lärarna är själva aktiva inom sina respektive dansformer, förutom att de är väl utbildade på skolor från olika delar av landet och världen.

Även när man väljer konstlinjen på Lunnevad Folkhögskola i Östergötland får man en introduktion i olika tekniker och konstformer. Det första året studerar alla det samma. Man går in på måleri, skulpturer, kroki, grafik och mycket annat. Det andra året kan man välja själv vad man vill specialisera sig på. För att ge en väl avrundad utbildning inkluderar man också färglära, konsthistoria och digital bildbehandling.

De flesta lektioner hålls på Lunnevad Folkhögskola i Östergötland, förutom dansen. Man håller till i Dansens hus inne i Linköping den största delen av tiden. Därför har man även hyrt några lägenheter inne i staden för de som har behov av logi. Man har även internat på själva skolan med plats för 100 elever. Eftersom inte alla kan få plats ger man prioritet till de som inte redan bor i närheten. I övrigt har man ett KRAV-certifierat kök med hemlagad mat och fina omgivningar för promenader och träning.

Kommentera