Shipgaz

Glasmästeri har blivit mycket populärt

Glas är ett fascinerande material som man kan göra mycket med, allt från små söta prydnadssaker till stora panorama-fönster. Att jobba med glas är därför både omväxlande och givande, även om det oftast handlar om standarduppdrag som bilrutor och fönster. Flera glasmästare passar på att få utlopp för sin kreativitet i alla fall någon del av arbetsveckan.

160-5-glasmasteriAllt fler unga väljer att jobba med glas, och detta är en bransch i tillväxt. Kanske beror det på att glas har blivit populärt som inredningsmaterial, folk vill ha den där ljusa och luftiga känslan som det ju ger. För glas kan göra stor skillnad, det är både snyggt och hållbart. En stor ful byggnad kan förvandlas till något riktigt snyggt och inbjudande med glas, och ett vanligt hus kan bli unikt och speciellt.

Att inreda med glas

Det kan tyckas att glas är skört och lätt går sönder, men verkligheten är en helt annan. Det glas som används i heminredning är starkt och hållbart. Alla material bör behandlas på rätt sätt, så man ska inte vara rädd för att använda glas på flera olika ställen. Ett långt och smalt hem kan bli både större och ljusare genom att sätta in glas på rätt ställen. Istället för väggar kan man ha glas, helt eller delvis, speciellt på de sidor som vetter ut mot naturen. Det är ovanligt att det blir så pass mycket sol att man tycker det är jobbigt, men i så fall kan man installera automatiska rullgardiner eller persienner. Fördelen med att öppna upp med glas är mycket stor, alla trivs med tillräckligt med ljus.

Ett annat sätt är genom att ha vissa detaljer i glas. Det kombinerar mycket bra med bland annat trä, vilket ju traditionellt är det huvudsakliga inredningsmaterialet. Här är ett slimmat glasräcke utan stolpar för den som söker både funktion och design. Ett bra glasmästeri kan komma med förslag på vilken design som passar in bäst i hemmet. Mycket beror ju på vilken still man har och hur det ser ut för övrigt. Detta gäller både inomhus och på uteplatsen, kanske speciellt på det ställe där man vistas som allra mest. Inredning och design är ett intressant ämne och ett sätt att uttrycka sig på. Med glasdetaljer på rätt plats kommer hemmet att bli både elegant och vackert. Glashem tillhandahåller det mesta inom design och glasinredning.

Glasmästeri- framtidens yrke

Det har öppnats en hel del nya glasmästerier på sista tiden, men de behövs. De fyller ett tomrum på marknaden som funnits under en period. Har man en specialitet, något som inte alla erbjuder, så  blir det ju ännu lättare att hitta kunder. Speciellt för de unga kan detta vara en bransch som tillåter dem att komma igång med något eget, kanske efter att ha jobbat ett tag för en etablerad firma. Ystads Allehanda skriver här om hur glasmästeri blivit så populärt att många nya företag öppnas.

Det tar cirka tre år att bli en fullfjädrad glasmästare om man går som lärling. Yrket har flera olika delar och det gäller att lära sig så mycket som möjligt under denna period. Längden på lärlingstiden beror en del på vilka tidigare erfarenhet man har, det kan vara skillnad på flera tusen timmars lärotid. Att hantera glas kräver en hel del, och framför allt precision. Det är viktigt att vara medveten om vad man håller på med och vilket sorts glas det handlar om. Men när man väl lärt sig allt detta är glas ett härligt material att hålla på med. För de som är intresserade så går det ju sedan att koncentrera sig på bara en viss del, och mer eller mindre hålla sig till detta. Men genom att lära sig något om alla de olika inriktningarna så har man ett bättre grepp om materialet.

Glas kommer alltid att behövas, på ett eller annat sätt. Detta gör det till en bra bransch att starta upp verksamhet inom. Folk trivs med glas på flera ställen i hemmet, speciellt i ett land med så långa och mörka vintrar som Sverige. Både fönster och speglar gör hemmet ljusare, det släpper in ljuset på ett alldeles speciellt sätt. Små mörka rum kan förvandlas totalt med ett extra fönster- glas är viktigt i det dagliga livet.

 

Kommentera