Shipgaz

Handeln satsar hårt på julen

Det är få högtider som är så viktiga som julen. Över hela världen så bakas och städas det som aldrig förr. Varje år är det samma sak. Det är bjudningar, fester och julbord, den ena efter den andra. Och så får du inte glömma alla julklappar och dekorationer som ska införskaffas. Affärerna är fulla av folk som handlar och förbereder sig för att göra det till den bästa julen hittills. För handeln är det nog den viktigaste perioden på hela året. 

Många börjar sina förberedelser i god tid. Redan i mitten av oktober har IKEA satt igång med försäljningen av julpynt, julmust och allting annat som är ett måste för att det ska bli en riktig jul. En del föredrar att göra det samma. Starta tidigt och sedan njuta av alla julbord och annat roligt som händer i december. Medan andra tycker det är en del av firandet att trängas bland alla andra shoppare och helst köpa saker i sista minuten. 

Dags att pynta

Alla har sina egna traditioner för att fira jul. De flesta ser det som ett tillfälle för familj och vänner att vara tillsammans. Nu för tiden med alla blandade familjer kan det lätt bli problem. Då gäller det att tänka på vad som är bäst för barnen och sätta sina egna åsikter åt sidan. En del familjer väljer att resa utomlands för att slippa en del av hysterin kring julen. Men det är ju helt beroende på vad du tycker är roligt. Det viktiga är att alla får göra som de vill och att det blir något trevligt. Förbered inredningen inför julen i god tid. 

En fördel med att börja tidigt med alla förberedelserna är att du kan skicka efter det du vill ha och vara säker på att det kommer fram i tid. För även om du har en hel del pynt och saker från förra året så är det alltid roligt att skaffa något nytt. Det lyfter hela hemmet och ger alla något att njuta av. Vartefter som barnen växer så kanske de vill välja själva hur de ska dekorera sina rum. Vanligtvis brukar det bli något helt annat än vad föräldrarna tänkt sig. Ta dig en titt på deras hemsida

Moderna juldekorationer för alla åldrar

Vad som är modernt varierar, även när det kommer till juldekorationer. Det följer ofta inredningstrenderna rent allmänt, så när det är shabby chic i vardagsrummet så återspeglas det i dekorationerna. Sedan finns det sådant som bara blir en hit av en chans. Rätt som det är ser du samma sorts tomte som klättrar upp för balkongerna i ett område. Det kan vara riktigt skojigt att se hur trenderna går i vågor. Den här artikeln i Expressen visar vilka saker du ska spara till julen. 

Naturligtvis är det du själv som bestämmer vad som ska sättas upp eller inte. Oavsett vad modet säger eller vad grannarna gör. För det är ditt hem och du som ska fira jul. Men det betyder ju inte att du ska stänga sinnet för nyheter. Speciellt när du ser hur saker och ting kommer tillbaka. Du kanske ser moderna juldekorationer som du känner igen från mormors hem. Det är sådant som ofta ger dig den där speciella känslan av frid och tillhörighet. Minnen kan välla fram när du ser en dekoration eller känner en speciell doft som glögg eller apelsin. 

Följa med i julfirandet

Vissa ordspråk säger något i stil med att det är nästan roligare att vänta på något gott än att uppleva det. Även om julen kan vara trevlig så myser många i flera veckor innan. Kan IKEA börja i oktober så kan fru Svensson också göra det. När det är kallt och blåsigt ute så är det alltid gott med lite varm glögg, vare sig första advent har kommit ännu eller inte. Såvida du inte håller hårt på traditioner och inte lyfter ett finger förrän första ljuset har tänts. Men då kan det lätt bli stressigt på slutet, något som många stortrivs med. Julen kommer tidigt på sina håll. 

Helt klart så är handeln igång med julen långt innan gemene man ens har hunnit hämta sig efter semestrarna. Det är deras stora tillfälle att tjäna pengar, och de satsar stenhårt på det. På sätt och vis så ger det folk större valmöjligheter. Om du vill göra vissa saker i riktigt god tid så är det möjligt. Du kanske inte kan baka kakor i oktober, men helt klart går det bra att köpa julpynt. 

Ta fram det du redan har och se vad som gått sönder och eventuellt måste ersättas. Har du bytt hem så kanske du behöver lite fler dekorationer i år. Om du nu har en trädgård också så kan det vara kul med en gran både ute och inne. Det kan löna sig att skriva listor så du inte glömmer något som är viktigt. På sina håll måste julskinkan beställas i tid, eller något annat speciellt som du vill ha med under firandet. 

Fira jul i lugn och ro

Vare sig du sitter på en strand i sydligare länder eller trängs i gillestugan hos grannarna så kan årets julfirande bli det bästa hittills. Om du föredrar att göra det i lugn och ro ska du börja tidigt med förberedelserna, köpa hem alla dekorationer långt innan det är dags att sätta upp dem. Blanda gärna vilt gamla och nya prydnadssaker, och se till att göra precis som du tycker är bäst. 

Kommentera