Shipgaz

Konsten att måla om

Fasad

När man tänker på konst och att måla är det nog många som föreställer sig ett staffli och en vit duk som ska fyllas med färg. Men faktum är att en målare som målar väggar, tak och golv också är lite av en konstnär med tanke på att det faktiskt är ett hantverk och det ska bli ordentligt gjort.

108-takfärg-väggfärg (1)Visserligen är en målare ingen konstnär i den bemärkelse som till exempel Picasso men det gäller att hålla penseln rätt och få rätt på penseldragen så att färgen inte ser helt vild ut på väggarna. Eller taket eller golvet om det nu är det som ska målas.

Beroende på vad det är du behöver måla eller vad du ska anlita en målare till att göra ska du se till att du väljer rätt färg. I dag finns det nämligen en uppsjö med olika färger som inte bara skiljer sig när det gäller kulör och nyans. De har också olika egenskaper som är anpassade för olika ytor och för olika slitage. En viss färg passar kanske ypperligt på väggarna i vardagsrummet hemma hos en familj men den passar inte lika bra på väggarna i ett konferensrum till exempel.

Fräscha till taket

När du ska måla om hemma är det lätt att se bristerna som finns rakt framför dig eller under näsan. Det vill säga du noterar att golvet är slitet och att väggarna behöver en och annan färgklick för att bli snygga igen. Men glöm inte bort taket i denna process ty det kan också behöva sig en uppfräschning då och då i form av lite ny färg.

Om du nu har bestämt dig för att ta dig an taket också kan det vara bra att välja en takfärg som är fyllig. Det är inte heller fel att välja en ljus nyans eftersom det oftast också ger en känsla av mer rymd i rummet. Du får så klart motsatt effekt om du skulle välja en mörk nyans men det ser man trots allt sällan i de svenska stugorna. Är du osäker på vilken takfärg du ska välja kan du alltid tala med en målare som hjälper dig att hitta rätt.

Välj kvalitet

I samband med att du ska köpa färg ska du se till att du inte bara köper den nyans och färg som du tycker ser snyggast ut. Köp även väggfärg med bra kvalitet så att du liksom får hela paketet på en gång. Du kommer nämligen inte ha lika stor glädje av en fin färg på väggarna om den inte håller under särskilt lång tid. Se helt enkelt till att materialet, i detta fall färgen, är av hög kvalitet, att det är den färg du eller ni önskar samt att arbetet blir väl utfört. Då slipper ni att bli irriterade kort efter ommålningen för att det inte håller tillräckligt bra.

Anlita hjälp

Många väljer att måla om själv hemma. Men det tar sin lilla tid. En del trivs med att göra allting på egen hand i sitt hem och finner kanske till och med det som avslappning från sina vanliga jobb medan andra mest ser det som en börda de inte vill ta tag i. Beroende på hur era förutsättningar ser ut finns det ju faktiskt möjlighet att få hjälp med målandet. Det gäller bara att anlita en målare som tar sig an uppdraget.

Att anlita en målare har så klart sina fördelar. Ni kan räkna med att jobbet blir relativt snabbt gjort, ni får tid över till annat och ni kommer att få ett strålande resultat. Å andra sidan kan det vara ganska dyrt för en del att anlita en målare som gör jobbet. Dock kan man alltid spana in lite olika målerifirmor för att se vad de tar betalt för sina tjänster och om ni skulle kunna få en offert på vad det skulle kosta er att få hjälp med att måla om.

Runt om i landet, från norr till söder och öst till väst, så finns det mängder med firmor som erbjuder tjänster inom detta. Vissa har till och med andra typer av tjänster förutom måleri. Du hittar både målare och plåtslagare i Västerås här om du eventuellt skulle vara i behov av det.

Även om det tar ett tag att välja rätt färg och komma i gång med arbetet som det innebär att måla om så kommer ni att känna er nöjda med resultatet i slutändan trots att det har krävt en del tid. Kanske kan det också vara läge att byta ut lite annat i inredningen så att den nya väggfärgen ska komma till sin rätt.

Kommentera