Shipgaz

Mat och dryck i Stockholm

Man hör ofta talas om uttryck som matkultur, både för kafe’ och restaurang. Det går mode i mat och serveringar, och vissa maträtter är ett absolut måste om man vill vara inne. Men framför allt så handlar det ändå om att njuta av god mat, helst i gott sällskap och trevliga lokaler.

777-4-restaurang-stockholmStockholm är full av härliga matställen i alla prisklasser och sorter. Det finns eleganta, internationellt erkända, restauranger där man kan äta gourmetmat på sitt allra bästa. Men det är också fullt av små gatukök och kiosker, enkla och opretentiösa men med mat som är helt fantastiskt god.

Vad ska vi äta idag?

Dagens barn växer upp i ett samhälle där matkulturen är helt annorlunda än den var för bara 30 år sedan. Pasta och ris hör till vardagen, och det svenska köket har tagits över av nya kryddor och dofter. Detta har lett till en medvetenhet om mat som inte fanns på samma sätt tidigare, och framför allt till större valmöjligheter. Så frågan om vad man ska laga till middag, eller vilken restaurang som är dagens val, handlar nu mycket om vilket lands mat som man känner för.

Gamla stan-restaurangens meny är inriktad på fransk mat där fisk, skaldjur och kött står i fokus. Annars så finns det italiensk, grekisk, indonesisk och allt annat mellan himmel och jord att välja mellan. Det kan vara roligt att ta sig en kulinarisk resa mellan Stockholms olika matställen. Kanske läsa på lite om varje lands kultur och sedan smaka maten, den kommer att få en helt annorlunda smak när man känner till bakgrunden. Göra det samma med svensk husmanskost, lära sig om de olika landskapens mat och historia.

Njuta av maten

Det viktigaste är dock att man tar sig tid att njuta av livet, och helst äta i lugn och ro. Det är inte alltid möjligt, men då kan det vara bäst att välja en restaurang som har effektiv service och snabb servering. De få minuter man har till sin lunchrast kan då koncentreras runt måltiden och inte att stå i kö. På kvällarna är det lättare, man väljer restaurang, bokar bord och kan sedan njuta av sin middag i all stillhet. Såvida man inte föredrar ett ställe med mer drag, allt beror ju på vad man känner för just den dagen.

Ett besök på Mr French fisk restaurang i Stockholm är ett måste om du är i huvudstaden. De ligger fint till, har en härlig atmosfär och mycket god mat. Som pricken över i:et kan man bjuda in någon speciell person eller trumma ihop ett gäng för att gå ut. Mat smakar ju så mycket bättre i gott sällskap, det är ett faktum som inte går att ignorera. Vare sig man väljer fransk, svensk eller annan mat så är det trevligt att äta tillsammans. Vissa gäng träffas en gång i månaden för att äta en måltid tillsammans, det är något man ser fram emot i flera dagar innan.

Att umgås över mat är en tradition med långa rötter, och något som bara växer till sig. Idag är många upptagna med jobb och familj, och det kan kännas jobbigt att bjuda hem folk. Då är det så mycket lättare att stämma träff ute, på en trevlig servering där man kan sitta och prata över en bit mat. Ingen som behöver handla, laga mat eller diska, utan all energi och fokus kommer att koncentreras runt umgänget.

Valmöjligheterna överflödar

I Stockholm kommer man garanterat aldrig behöva gå hungrig, tvärtom. Här finns det så mycket att välja på att man alltid kommer att kunna pröva på något nytt. Många går först till de serveringar som ligger runt arbetsplatsen, det blir lättare så. Men vartefter så kan man börja utvidga sin cirkel, kanske lyssna på tips från andra. En bra rekommendation är ofta den bästa anledningen till att besöka en ny restaurang, att pröva på både ny mat och atmosfär.

De flesta äter runt 1 000 måltider om året, om man räknar med frukosten. Vanligtvis så äter man inte alla dessa ute, men en ganska stor del. Stockholm har allt man behöver och mer därtill för en härlig kulinarisk upplevelse varje gång man går ut. Stora och små restauranger som tillgodoser varje smak och tycke.

 

Kommentera