Shipgaz

Njuta av levande konst

Dagens samhälle är starkt digitaliserat och datoriserat, vilket har sina klara fördelar. Man kan få både information, underhållning och andra saker direkt hem i vardagsrummet, eller var man än befinner sig. En fördel är att man snabbt kan se vad som finns och bestämma sig för om det är något man tycker om. Det finns dock vissa aspekter av ens liv som är allra bäst på riktigt, så att säga, som det inte går att uppskatta fullt ut på en skärm. Bland dessa befinner sig konst.

746-4-konstutstӓllningAtt gå på en konstutställning ger ett perspektiv på målningarna eller alstren som det inte är möjligt att framställa på internet eller i böcker. För att riktigt uppleva vad konstnären vill förmedla är det bäst att gå och se på dem direkt. Att sakta vandra mellan tavlorna, statyerna, fotografierna eller vilken form av konst det än handlar om. Se penseldragen och färgnyanserna riktigt nära, så de blir levande och reella. Gallerierna väljer sin ljussättning noga, för att verkligen fokusera på de viktigaste detaljerna.

Olika sorters konstutställningar

Vissa utställningar är permanenta, man kan lita på att de alltid finns där närhelst man har lust att se dem. Andra är tillfälliga, kanske en samling av tavlor eller andra verk från en samling med konstnärer under ett speciellt tema. Eller så är det en utställning som är koncentrerad runt en och samma artist, en del jobbar under lång tid för att få ihop tillräckligt med alster för att kunna ha sin egen utställning. Som konstnären Carl Ameln.

Denne konstnär delar sitt liv mellan staden och skärgården, en härlig kombination som har inspirerat många av hans tavlor. Fjället är en annan källa till ide’er och vyer. En del kurser har han tagit, men mest handlar det om talang och öga för färg. Många av hans motiv är hämtade från naturen, men inte alls alla. Det är en härlig blandning mellan detaljerade målningar och abstrakta begrepp och känslor. Många kompositioner sjuder av färg och form, man kan nästan känna vinden som blåser saltvatten i ansiktet.

Andra konstnärer fokuserar mer på tre-dimensionellt. Det handlar alltså inte om tavlor utan om skulpturer. Lera är ett vanligt material men många skapar med helt andra saker. En trend är att återvinna, att skapa från det skapade. Ibland är det svårt att se det ursprungliga föremålet, konstnärerna är så duktiga på att formge och förvandla.

En rad med konstutställningar

Många tycker om att fördriva vintern med att gå på utställningar. Varje vecka tar man sig an en ny utställning, eller kanske går tillbaka till den man tyckte bäst om. Det är ett utmärkt sätt att sprida sig kulturellt, och troligtvis mer produktivt än att bara sitta framför TV:n. Konstutställningar är också något man kan göra tillsammans med andra, antingen på en dejt eller som en grupp. Att ta med barnen och se på konst är ett viktigt led i deras utveckling, man ska exponera dem för kultur så tidigt som möjligt. Se Moderna Museets utställningar här.

En del tycker om att analysera det de se, diskutera vad de olika delarna av alstret betyder och vad konstnären vill uttrycka med det. Men det är också många vackra tavlor och annan konst som är skapad helt enkelt för att njutas av. Det ligger ingen dold mening bakom det hela, det är bara ett försök på att återspegla naturen eller något annat vackert. En del konstnärer har en fantastisk talang med färger och former, det bara växer fram från deras fingrar. Andra lutar starkt mot en speciell teknik, det är lätt att klassificera deras målningar i en viss grupp. Oavsett vilken sorts konstnär det handlar om så tycker de flesta om att komma bort från vardagens stress och gå på utställning. Man kan drömma sig bort till en båttur i skärgården, en promenad i skogen eller kanske en god middag med vänner i utlandet.

Nyttan av konst

För konst handlar mycket om att fånga på bild det man har i sitt sinne. Naturen har alltid varit en stor källa till inspiration för många konstnärer, den är så full av liv, former och färger. Men även ens livserfarenheter kan ligga till grund för konst, det kan vara det bästa sättet att få uttrycka sina känslor och tankar. Faktum är att vissa bilder måste analyseras och jämföras med konstnärens bakgrund, orten där han målade, och så vidare, för att man ska få ut det mesta av dem. Det är inte för inte att det kan vara bra att läsa på om konstnärens liv innan man går på en utställning, även om det inte är absolut nödvändigt. Konst är viktigt av många olika anledningar, både för konstnären och för åskadarna. Alla har möjlighet att gå hem något rikare efter att ha sett en konstutställning, allt beroende på vad man ser och vem man är. Att njuta av konst bara för att det är trevligt är också tillåtet.

 

Kommentera