Shipgaz

Så fungerar digitala bevis i datorer och mobiler

De flesta har sett på TV-shower hur experterna knäcker koder och kommer in i både telefoner och datorer. Ibland tar det tid, men de är så smarta att de förr eller senare klarar av det. I verkliga livet är det faktiskt något liknande. Det finns både bra program och smarta personer som kan ta sig in i folks digitala enheter. Ibland behövs det som bevis, andra gånger är det på uppdrag från ägaren. 

Naturligtvis så finns det lagar som reglerar vad du får göra med folks enheter. Det är en privat ägodels med personlig information. När ett brott begåtts eller det är någon form av tvist så brukar dock myndigheterna få tillstånd. Om det är din egen enhet så är det du som bestämmer om någon annan ska få tillgång till den. Det kan vara det bästa som hänt, för du kan få tillbaka information du trodde hade försvunnit ut i cyberuniversum. Samma tekniker kan alltså användas för olika syften. 

När allt bara försvinner

De flesta har upplevt det där ögonblicket av total panik. Du var allt för snabb med fingrarna och har lyckats radera något viktigt. Det kan vara ett sms, filer, bilder eller något annat som du egentligen vill ha kvar. I den perfekta världen så har du backup, ett ställe där du kan hämta tillbaka allt du raderat. Men i verkliga livet så är det inte alla som har tagit sig tid att göra det, eller som kanske inte vet hur det fungerar. Att återfå borttagna sms

Även utan en fullständig backup så har du alltså chansen att få tillbaka din information. Ta med dig enheten till en specialiserad firma och låt dem se på den. Vanligtvis så är det bäst att stänga av den och inte försöka fiffla med den själv. Du kan av misstag radera allting permanent, så att inte ens experterna kan hitta fram till det. Annars så kan de ge dig en uppfattning om hur pass allvarlig situationen är och om de tror att de kan fiska fram det du lyckades radera.

Samma sak gäller naturligtvis om det inte är ditt fel. En hårddisk kan krascha, de är inte evigt till hands. Det kan börja brinna på kontoret och släckningsarbetet skadar datorerna. En rad med olika situationer kan uppstå som du inte kan förhindra, och det är bara att acceptera att du behöver hjälp. Som tur är så finns det snillen som har de rätta programmen för att återfå det du förlorat. Disc recovery är inte en dröm utan kan bli din verklighet. 

Ett intressant framtidsjobb

Det har uppstått en rad med nya yrkesgrupper de senaste årtionden. Samtidigt har vissa grupper fasats ur, eller så har de blivit tvungna att omskola sig. Det är naturligtvis den elektroniska sidan som tagit över. Mycket av det som tidigare gjordes för hand kan nu utföras på bråkdelen av den tid det tog, med hjälp av elektroniska enheter. Redan när telexen kom så var det en stor sak. Du kunde skicka stora mängder information utan att behöva vänta på att posten skulle levereras. Men med datorerna har förändringen varit ännu mer total och omfattande. 

Därför har det blivit vanligt att redan på ett tidigt stadium börja lära ut datorer och hur de fungerar. På en del förskolor får barnen delta i speciella kurser. Inte för att de är helt nybörjare, de flesta kan redan använda en platta eller mobiltelefon. Tanken är att när de når lite högre upp i sin utbildning så ska de ha en god grund att stå på. Det är också en fördel när du vill välja ett yrke som lägger fokus på någon form av databehandling. Sveriges Radio rapporterar här om att det finns stor efterfrågan på IT-forensiker med mobil kompetens. 

Helt klart är allt som har att göra med IT ett framtidsyrke. Det kommer inte att bli färre mobila eller fasta elektroniska enheter. Tvärtom så jobbar forskarna och utvecklarna hårt på att göra dem ännu mer sofistikerade och med flera funktioner. Det innebär att även teknikerna och forensikerna måste se till att hålla jämna steg med utvecklingen. För även de kriminella elementen jobbar hårt på att knäcka koder och klara av att komma åt information bakvägen. Därför är det viktigt att skydda enheterna samt vara duktig på att hitta fram till brottslingarna. Om digitala bevis i datorer och mobiler kan du läsa på den här sidan i Dagens Juridik

Den digitala världen öppnar sig

Det kan verka som en helt främmande värld när du ser på IT och allt annat som har med datorer att göra. Men för de som är utbildade, intresserade och kanske arbetar med dessa saker så är det som en öppen bok. De vet precis vad de ska göra för att det hela ska fungera. Dels kan de koppla in dina datorer, skapa nätverk och se till att din verksamhet flyter på. Du kan ringa dem för support och de garanterar att dina datorer är skyddade. Samt att de alltid fungerar. Inget företag vill ha så kallad nertid, när datorerna ligger nere och de inte kan göra någonting alls. Därför investerar många i bra servrar och ett nätverks om är pålitligt. 

Men IT-experterna kan också vara till hjälp när något går på tok. Som när du förlorar information. Det kanske inte är en statshemlighet men vissa filer är personliga och du vill absolut inte förlora dem. Du kanske lagt upp dina bröllopsfoton på data, det är ju ingenting du kan göra om. Har du inte en bra backup så behöver du hjälp när hårddisken kraschar eller något annat sker som du inte riktigt är nöjd med. Dessa specialister kan även vara till hjälp att hitta information eller bevis när det har begåtts ett brott. De är ofta aktiva vid en vårdnadstvist då vissa sms eller elektroniska kommunikationer kan vara avgörande. 

Skydda din information

Det finns folk som vill hjälpa dig, och det finns kriminella element som vill stjäla din information. Eller helt enkelt försena dina projekt eller göra det svårt för dig att jobba. Internet och datorer har öppnat en helt ny värld för olika verksamheter. Samtidigt har det gjort dem mer känsliga för påhopp eller attacker. En del skickar enormt mycket trafik till en server för att den ska gå omkull. Det räcker nämligen med ett par timmars uppehåll för att du ska förlora pengar eller klienter. 

Sedan finns det de goda personerna så att säga. De som använder sina datakunskaper för att hitta fram till förlorad information. Som kan hjälpa dig installera bra program och skapa rutiner så att det blir mycket svårt för andra att komma in till din data. Det här är ett område där du bör lägga lite extra uppmärksamhet. Du kan ha en bra produkt eller erbjuda fantastiska tjänster. Men allt annat inom verksamheten måste också fungera. 

Forensikerna är också bra på att hitta bevis i datorer och mobiltelefoner. Ibland så tror en brottsling att de är så smarta och suddar bort alla spår efter sig. Men det är inte alls ovanligt att polisens medarbetare är ännu smartare och hittar fram till dem. Digitala bevis är minst lika viktiga som fysiska. Ibland har de ännu större tyngd eftersom du skriver vad du tänker och tycker. Du kan få mycket information bara från ett litet sms. 

Kommentera