Shipgaz

Så kan du rädda liv med HLR

Vem skulle inte vilja kunna rädda liv? Inte som hjältarna på TV gör i djungeln eller uppe i luften. Men i vardagen, med riktiga människor. Genom att gå kurser och lära dig mer om hälsa kan du vara avgörande i en kritisk situation. Till och med barn har lärt sig att rädda liv. Om inte annat genom att vara uppmärksamma och ringa efter hjälp. Men om du lär dig HLR så kan du faktiskt vara nyckeln till att någon överlever.

Varje år så drabbas tusentals människor av hjärtstopp. Tyvärr är det bara en liten procent som överlever. Ett av problemen är att ambulansen inte hinner fram i tid. Till och med i gunstiga miljöer så tar det flera minuter innan kvalificerad personal når fram till platsen. Det är under de minuterna som helt vanliga människor kommer in i bilden. De som har lärt sig hur man räddar liv.

Lära för livet

Nu är det inte bara hjärtstopp som kan drabba en människa. Ingen vill vara fatalistisk och orolig men precis vad som helst kan hända. Det är klart att du gör vad du kan för att skydda dig själv och din familj. De flesta använder säkerhetsbälte, tittar noga innan de går över gatan, ser till att alla har gott om reflexer på vintern, och så vidare. Något annat som kan vara en del av allt detta är en första hjälpen utbildning.

Det tar inte alls så lång tid eller kostar skjortan. Men det du får igen är ovärderligt. Att kunna rädda liv är något alldeles särskilt. Men även att vara i stånd att hjälpa någon som gjort sig illa. Bland annat kan det inkludera kunskap om vad du inte ska göra när någon är skadad eller i chock.

Många som har en grundutbildning väljer att gå vidare lite till. Bland annat är detta aktuellt för de som jobbar på förskolor eller liknande arbetsplatser. Det du ska göra med ett barn är nämligen inte alltid det samma som gäller för vuxna. Och barn har en förmåga att råka ut för annorlunda saker. Det är få vuxna som stoppar saker i munnen och därmed riskerar att de fastnar i halsen, för att bara nämna en situation som är vanlig. Första hjälpen barn är något Akutgruppen är experter på.

De så viktiga minuterna

Det är alltså de första minuterna efter ett hjärtstopp som patientens framtid avgörs. Om du vet hur du ska få igång hjärtat igen så kan du rädda personens liv. Men det kan också bidra till att de återhämtar sig snabbare. Att biverkningarna inte blir så starka utan de kan leva ett normalt liv efter bara en viss konvalescens. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur HLR kan vara avgörande för att rädda liv.

Allt fler arbetsplatser väljer att skicka sina anställda på dessa kurser. Det är en investering som verkligen lönar sig, på mer än ett sätt. Att rädda liv är alltid viktigt, egentligen borde det vara obligatorisk inom alla områden. Många familjer har också insett att en kurs eller kanske en hjärtstartare kan vara årets julklapp. Det är en present som du ger någon annan för att alla i omgivningarna ska kunna dra nytta av den. En så kallad vinnarsituation.

Lära dig rädda liv

Hjärtat och lungorna är grunden för allt liv. Kroppen behöver syre, speciellt hjärnan, och det är hjärtat som pumpar runt det syrefyllda blodet. Nyheter24 rapporterar i den här artikeln om hur du kan rädda liv med HLR. För om du kan få igång hjärtat och andningen så kan mycket av det andra vänta tills ambulansen kommer.

På sina håll har man experimenterat med drönare som flyger runt med hjärtstartare. De är framför allt tänkta för storstäderna där trafiken gör det svårt för den snabbaste ambulansen att komma fram. Men även med dessa flygande hjälpmedel så måste det finnas någon på andra sidan som kan koppla fast dem.

Det är inte så svårt att lära sig HLR. På kurserna får du ofta öva på dockor som är i naturlig storlek. Detta innebär att när du går barnkursen så är dockorna små. Du får en känsla för hur det är i verkliga livet och är därmed bättre förberedd när olyckan är framme. Eftersom det är lätt att få panik brukar det rekommenderas att du repeterar kursen eller övar dig lite någon gång om året.

Hjälpa dig själv och andra

Det finns flera olika kurser i HLR. Dels kan du lära dig hjälpa andra vid ett olyckstillfälle. Sedan finns det instruktörskurser som gör att du kan hjälpa andra lära sig grunderna i HLR. Det blir lite som när du kastar en sten i vattnet. Ringarna sprider sig och nyttan blir allt större. Det är så pass vanligt med hjärtstopp och liknande situationer att en kurs i HLR är av yttersta vikt, något som alla borde se till att få med sig.

Kommentera