Shipgaz

Semesterlön – känn till dina rättigheter

Planera semestern

Oavsett vilket jobb du har så förtjänar du att få ha semester. Det är ju faktiskt så att alla måste få möjlighet att då och då ladda batterierna och på så sätt komma tillbaka utvilad till sitt arbete. Den som inte jobbat så länge kan ibland känna sig tveksam till vad som gäller när det kommer till ens rättigheter. Dessa är viktiga att ta reda på.

När man börjar att arbeta på en ny arbetsplats är det många nya saker man måste lära sig. Ofta kommer också en hel del information om vilka regler som gäller för det arbete man gör. Att jobba som säljare är ett vanligt yrke idag och du har rätt till semesterlön när du arbetar som säljare, oavsett vilken bransch du är verksam inom.

Semesterlön – känn till dina rättigheter och agera om något känns fel. Det ska inte vara några problem att få semester om du följer alla regler som gäller på din arbetsplats.

Fördelar med att känna till sina rättigheter om semesterlön

  • Du får den semester du har rätt till vilket ger dig större chanser att kunna återhämta dig och trivas på jobbet samt göra ett bra jobb.
  • Du missar ingenting i form av viktiga ersättningar relaterade till semester som du har rätt till.

Jobbar du som säljare?  Då vet du att det är ett roligt yrke men också ett som kräver engagemang och att man älskar sitt jobb för att man ska kunna lyckas. Det är ofta hård konkurrens inom yrket och Säljarnas kan assistera dig om du väljer uppsägning av personliga skäl och behöver ta reda på vad du kan få för ersättning. Även här tjänar du på att veta vad du har rätt till om du av någon anledning vill byta jobb. Då är det skönt att kunna få det stöd man behöver. Uppsägning av personliga skäl, semesterlön – känn till dina rättigheter och må bra i vardagen.

Media skriver om semesterlön

Media skriver och rapporterar ofta om just semesterlön eftersom det är ett ämne där fler skulle tjäna på att känna till sina rättigheter. Det är trots allt så att det är en förmån som alla arbetsgivare måste erbjuda att få ta semester. Aftonbladet skriver i den här artikeln om hur det kan bli dyrt för arbetsgivare att inte betala ut semesterlön på ett korrekt sätt och detta är en bra artikel att läsa för alla som är arbetsgivare själva eller för dig som inte är säker på att din semesterlön har hanterats på rätt sätt.

Sydöstran rapporterar här om vikten att känna till sina rättigheter och skyldigheter vad gäller semesterlön och detta är smart att läsa för den som vill veta vad som kan göra att man får problem med semesterlönen. Semesterlön – känn till dina rättigheter eftersom det är avgörande för att du ska få det du behöver för att fungera väl på såväl jobbet som i privatlivet.

Det finns även andra aspekter av semesterlön som kan vara givande att tänka på. En timme av din semesterlön till ett gott ändamål. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet och se om detta är något du skulle kunna vara intresserad av att satsa på. Det skadar trots allt inte att hjälpa någon som befinner sig i nöd på ett sådant enkelt sätt som artikeln faktiskt föreslår.

Att gå med i en branschorganisation eller ett fackförbund eller liknande kan vara smart att göra för den som arbetar. Genom dem kan du nämligen få ett antal fördelar.

Fördelar med att gå med i en branschorganisation eller fackförbund

  • Du har några att fråga om du har undringar kring något som sker på ditt arbete. De som arbetar med medlemmarna i dessa verksamheter är experter på området och kan med andra ord sin sak i alla lägen. Detta är en trygghet för dig som är anställd.
  • Du kan få stöd och hjälp om något sker på jobbet och du exempelvis riskerar att förlora det. Alternativt kan du också få hjälp om det blivit någon form av konflikt.
  • Du kan bygga viktiga nätverk som kan hjälpa dig i din framtida karriär. Ofta anordnas nämligen sammankomster av olika slag och på dessa kan du knyta kontakter. Kanske träffar du exempelvis din nästa arbetsgivare eller en affärspartner vid ett sådant här tillfälle. Det är också en möjlighet till att lära sig mer om olika saker, vare sig det handlar om privat eller professionell utveckling.

Arbetar du som säljare har du en fördel om du väljer en verksamhet som Säljarnas för dina behov. Det är ju trots allt så att några som är inriktade på ditt yrke också kan ge dig bättre råd än en organisation som inte specifikt sysslar med dem som arbetar som exempelvis säljare.

Tänk på detta när du väljer organisation att bli medlem i

  • Kolla upp hur mycket det kostar. Hur mycket du har råd att betala varje månad är avgörande för vilken verksamhet du kan gå med i för att få stöd och hjälp i olika situationer. Semesterlön – känn till dina rättigheter men detta gäller även ekonomin. Det är ju bara bra att veta vad som gäller om du samtidigt är smart rent ekonomiskt på andra plan.
  • Fråga runt bland kollegor. Det är alltid smart att höra vilken typ av stöd dina kollegor har tagit i denna form. De kan ha toppentips på vart du kan vända dig och hur du ska tänka när du väljer. Frågar du människor du litar på har du stor chans att få den hjälp du vill ha med ditt val.
  • Kolla på nätet vad andra människor har tyckt om sin upplevelse med olika organisationer du är intresserad av att bli medlem i. Då kan du få reda på om det finns uppenbara problem med några och kanske även tips på hur du ska tänka när du gör ditt val. Se bara till att du väljer att läsa på flera sajter så att du kan få en välbalanserad bild av hur situationen ser ut.
  • Ställ frågor om något inte är tydligt. Genom att mejla de som du är intresserad av att bli medlem hos kan du få svar på dina undringar. Tydlig kommunikation är viktigt för att du ska kunna få det stöd du behöver så du bör alltid kräva tydliga svar på det du frågar. Får du inte det kan det vara ett tecken på att de inte är bra på medlemskontakter och du bör då vända dig till någon annan istället. Det finns ingen anledning till att du ska välja några som inte ger dig det du behöver.
  • Läs igenom vad medlemskapet egentligen ger innan du bestämmer dig. Då slipper du överraskningar om något inte blir som du tänkt dig. Detta är en trygghet för alla som vill bli medlemmar av rätt orsaker. Be gärna någon du känner att läsa igenom villkoren tillsammans med dig för att du ska minska riskerna för att göra ett dåligt val.

Bra beslut banar väg för en god framtid

Ditt liv som säljare är många gånger väldigt roligt. Genom att läsa på om ämnet oavsett om det gäller semesterlön – känn till dina rättigheter – eller något helt annat så ökar du chansen för att göra bra val. Detta är smart.

Kommentera