Shipgaz

Trivsel under semestern

Alla ser fram emot semestern. De där veckorna när du bara kan tänka på dig själv och familjen. Koppla bort jobb och stress, lägga fokus på att slappna av och må bra. För många så handlar det om att ta en liten resa någon gång under sommaren. Köra till en stuga eller helt enkelt luffa runt i det vackra landet. För att det ska bli riktigt trevligt så tar du gärna med dig hunden. Ofta så är de en del av familjen och det är en självklarhet att de ska semestra med dig. 

Hundar tycker om att resa bort, bara de får vara med sin älskade familj. Det är klart att en del inte riktigt trivs med att åka bil. Åksjuka kan ibland tränas bort, men se till att din hund är van vid bilkörning innan du ger dig av på en längre resa. Vad som också är av stor vikt är att skydda både hunden och alla andra som sitter i bilen. 

Bur, galler eller bälte? 

Det finns flera olika sätt att skydda din hund i bilen. Dels ska hunden må bra under resan. De tycker om att se ut genom fönstret och därför ska en hundbur inte ha så tätt galler att de inte klarar av det. Samtidigt så gäller det att planera för en olycka. Om det värsta skulle ske så kan hunden kastas runt i bilen. Förutom att den kan skadas eller bli rädd så är det även en potentiellt farlig situation för familjen. En liten hund blir tung som en sten när den kastas framåt i full fart. Viktigt välja rätt storlek, se mer hos https://www.lundhs.com/kategori/hundburar-grindar/

Det finns också speciellt säkerhetsbälten som är utformade för att passa hundar. Återigen kan det vara bra att träna hunden i god tid före semestern. Att låta dem prova på hur det är att sitta still i bilen. Kanske lära sig njuta av färden och av att få vara med husse eller matte. Egentligen är det trevligt att ha med sig hunden lite varstans. Inte bara på semestern men rent allmänt när du håller på med vardagen.

Göra allting tillsammans

Vad ska du då tänka på mer när du planerar semestern? Bland annat så har hundar en annorlunda fysik. De kan inte svettas och anpassa sig till värme på samma sätt som människor. Så lämna dem inte i bilen mer än några minuter i taget. Se till att de hela tiden har tillräckligt med vatten att dricka. En liten paus då och då är säkert bra för både fyrbenta och tvåbenta familjemedlemmar. Expressens artikel ger dig råd om hundar och semester. 

En del hotell har rum som tillåter dig att ta med husdjur. Andra föredrar att bo på camping för att göra det enklare för alla. Det viktiga är att semestern blir lyckad. Att både djur och personer har det bra. Semestern är till för att ladda batterierna. En del tycker det är bra med en aktiv semester. De cyklar, vandrar eller gör andra aktiviteter. Medan andra helst ligger i hängmattan och inte gör någonting alls. Det viktiga är att du och din hund gör något som alla tycker om. 

Den dagliga motionen

Nu är det ju inte bara under semestern som hunden har behov av att komma ut. Det är en daglig företeelse som de flesta hundägare trivs väldigt bra med. Du bara måste promenera, oavsett vädret. Det ger alla den träning som behövs för att må bra. Och det kan vara ett tillfälle att prata med din partner, att göra det till ett familjeärende. Med en hundlucka kommer hundarna ut i friska luften. 

En hundlucka kan ge hunden en viss frihet. De kan gå ut och in som de vill, i alla fall inom vissa gränser. Har du en stor trädgård där de är säkra så är detta en bra lösning. Men det kan aldrig ersätta den där så viktiga promenaden. Hundar använder sin nos till att utforska omgivningarna. Så de behöver stimuleras med nya dofter med jämna mellanrum. Det du tror är en vanlig skogsstig är för dem ett smörgåsbord av aktiviteter. Att ha hund handlar om att lära känna nya saker, att ha ett öppet sinne och glädjas åt omgivningarna. 

Trevligt nästan jämnt

Många har haft hund sedan de var små. I princip har de aldrig varit utan. Andra familjer undrar varför de dröjde så länge med att skaffa hund när det är så härligt med tillskottet. För när du är hundägare så förvandlas livet till det bättre. Det är en alldeles speciell känsla att komma hem till någon som bara väntar på att få slicka dig i ansiktet. En lojal vän som aldrig skulle komma på tanken att överge sin familj. 

Det är klart att när du har hund så finns det vissa måsten. Men de är så naturliga att du inte ens tänker närmare på det. De måste alltid få komma ut för att uträtta sina behov. Det räcker inte med att släppa ut dem i trädgården, i alla fall inte varje gång. På vintern kan det vara lite svårare. Det är inte ovanligt att se hundägare som måste släpa med sig hundarna ut. För att hjälpa dem trivas även när det är kallt så kan du kanske ge dem snöskor eller ett täcke. Ingen tycker om att frysa. 

Ta hand om din hund

Att sköta om sitt djur kan ta tid, ibland kostar det också pengar. Men när du tänker på vad du får igen så är det ingenting att tänka på.  Du kan också vänja din hund vid ett visst liv som passar ditt schema. De är flexibla, bara de får vad de har behov av. Så njut av din hund så mycket som möjligt. Gör de där långpromenaderna i skogen på lördagsmorgonen till något alldeles särskilt. 

Och ta gärna med dig hunden när du åker på semester. Du slipper vara orolig hela tiden och hunden vill nog vara med sin familj också. Genom att vidta några få förberedelser så kommer det att gå som en dans. Mat, vatten och säkerhet i bilen är grunden för alla semesterresor. 

Kommentera