Shipgaz

Utsikt vid toppen av trapporna

Det låter nästan som en dikt, men faktum är att man ofta finner en vacker utsikt genom att ta sig upp för trappan. Den kan leda till en vacker avsats, där utsikten kanske är ingångspartiet under. I lite större hus kan man göra mycket med en trappa, det blir en viktig del av inredningen och kan helt och hållet förändra intrycket. Men en trappa kan också leda upp till ett klocktorn eller utsiktsplats, och då är ju utsikten ännu mer påtaglig.

178-5-utsikt-toppen-av-trappanHelt klart är trappor en viktig del av design och konstruktion, både utom hus och inne i hemmet. Det är så mycket mer än bara ett sätt att ta sig mellan olika våningar, det är en detalj som bör väljas noga. De allra flesta väljer nog en trappa av trä, men idag finns det flera intressanta material och kombinationer att utforska.

Trappor inne i huset

För att riktigt utnyttja den mark man har till förfogande och skapa ett praktiskt boende så är det många hus som har minst en extra våning. Ibland får man bara tillstånd med en halv övervåning, men det är fantastiskt hur mycket en bra arkitekt kan få plats med här. En trappa är därför mycket viktig, vare sig den är stor och ståtlig eller liten och praktisk. Inomhus är trappor av trä ett snyggt alternativ för den som både vill ha funktion och design.

Förutom att välja sin design noga ska man också vara petig med vilken firma som ska få privilegiet att leverera ens trappa. Vissa familjer lägger ner stor möda på att designa sin trappa och beställer den därför från en snickare som kan skräddarsy den. Detta är naturligtvis snyggt, men kan bli ganska dyrt. Därför beställer de flesta sina trappor från ett företag som kan erbjuda olika kombinationer och lösningar, men som inte kostar lika mycket. Kvaliteten är alldeles utmärkt, och likaså hantverket. Hos PS Trappfabrik i Mora får man riktigt bra service.

Beroende på husets utseende och familjens komponenter kan liknande hus bli helt olika beroende på vilken trappa man väljer. Finns det barn och djur så kanske en viss modell passar bäst, medan ett modernt par kanske vill ha ett annorlunda utseende. Det är just detta som är finessen, man kan skapa ett hem som är personligt och uttrycksfullt på flera olika sätt.

Ta sig tid att beundra utsikten

Den allra bästa utsikten brukar vara den som ger en vy av städer eller natur. Många tar sig an utmaningen att gå upp för en rad trappor bara för att kunna se lite längre bort. Att känna sig som en fågel och beundra det som ligger runt omkring. Som tur är så finns det ofta ett litet fik i närheten av utsiktsplatser uppe på berg eller liknande ställen. Det är ju skillnad inne i en byggnad där man ofta har valet mellan hiss och trappor, detta finns inte alltid ute i naturen.

Dagens Nyheter skriver i den här artikeln om utsikten över Åland från toppen av trätrapporna. Det är en av Skandinaviens lugnaste och vackraste ställen, med hav och öar så långt ögat kan se. Helt klart är det en utmaning att ta sig upp, men det  glömmer man snabbt där uppe med allt det vackra som finns runt omkring.

Samma känsla kan man skapa i ett hem, och många av de moderna husen har börjat tillämpa denna princip. Loftgångar, korridorer och en stor mängd glas gör att huset verkar större och luftigare. Med en passande trappa kan man ta sig överallt och det blir aldrig tungt eller instängt. Det satsas på utsikten, antingen det handlar om att se hemmet eller att kunna se ut till den natur som finns runt omkring.

Faktum är att utsikt eller vy är mycket viktig, något som de flesta håller med om. Det blir lättare att laga mat och diska om man kan se ut genom fönstret och njuta av omgivningarna. Folk klättrar hundratals trappsteg för att komma upp till utsiktsplatsen. Sedan ska man ju ta sig ner igen också. Då kan det hjälpa att tänka på alla kalorier som försvinner när man väljer att ta trapporna istället för hissen. Ett sundare liv och härliga intryck klarar man sig länge på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera